keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Koulussa


Opiskelen tämä syksyn IPAG Business School nimisessä koulussa markkinointia, johtamista, Ranskan kulttuuria sekä ranskankieltä. Opintopisteitä lukuvuodelta kertyy 24, jos kaikki menee suunnitellusti ja läpäisen edessä häämöttävät kokeet. Koulu ei ole kovin iso, opikelijat ovat pääosin ulkomaalaisia joko vaihto-opiskelijoita tai ulkomailta tutkintoa suorittamaan saapuneita. Opiskelukieli on englanti, ranskalaisella aksentilla. ;)

Omalla kohdallani koulua on mielestäni juuri sopivasti. En voi sanoa, että koulua olisi liikaa koska sitä on yleensä vain kolmena päivänä viikossa ja pari luentoa päivän aikana. Luennot ja tunnit kestävät aina tunnin ja 20 minuuttia, joten niistä selviää aika kivuttomasti. Kaiken lisäksi asun 5 minuutin kävelymatkan päässä koulusta, mikä on aika luksusta, koska meillä on todella paljon hyppäreitä, eli kotona voi piipahtaa aina halutessaan.


Kurssit, luennot ja tehtävät

Tunneilla on läsnäolopakko ja joka tunnilta kerätään osallistujien allekirjoitukset. Eri kursseilla on vähän erilaisia tapoja ja ihan aina ei nimilistatkaan kierrä, mutta ensimmäisellä viikolla meille sanottiin että kurssilta saa olla max kolme kertaa poissa ilman seurauksia. Sen jälkeen opettaja voi halutessaa heittää pois kurssilta. En silti usko että täällä tulee niin kenellekään käytännössä tapahtumaan. Uskoisin, että asiat on aika hyvin keskusteltavissa.

Minulla on valittuna seuraavanlaiset kurssit:

International Marketing (6op)
Kurssi koostuu pitkälti luennoista, case tehtävistä ja ryhmätöistä.

International Management (6op)
Tämäkin kurssi koostuu luennoista ja case tehtävistä. 

French culture and civilisation (6op)
Meillä on joka viikko aina opettajan luento sekä tutoriaali, jossa oppilaat esittävät opettajan esittelemästä aiheesta oman esityksen, joka on tehty oppilaan kotimaahan perustuen. Aihealueita on ollut tähän mennessä demokratia, lehdistö, uskonto ja seuraavalla luennolla on tiedossa ranskalainen etiketti. Itse pidän esitykseni ensi viikolla suomalaisesta etiketistä.

French (6op)
Tasokokeen perusteella päädyin ranskankurssin kakkos tasolle. Tasoja on yhteensä kuusi. Meillä on mukava opettaja ja ryhmä on sopivan pieni. Opettaja puhuu vain ranskaa ja tunnilla saa muutenkin puhua vain ranskaa. Tehtävät eivät ole onneksi liian vaikeita, mutta hauskoilta ääntämis ja sanakommelluksiltakaan ei ole vältytty. Opettaja on saanut muutamat hyvät naurut :D Meillä on aina välillä testejä, joihin opettaja antaa aiheet etukäteen, eli pistokokeita ei onneksi ole. Saadaan myös yleensä joitain pieniä kotitehtäviä.

Luennolla.

Kirjastossa.


Lukujärjestys

 Pystyn seuraamaan lukujärjestystä kännykkäni kalenterin kautta. Lukujärjestys kannattaa tarkistaa kyllä joka välissä, koska luokat, tunnit, kellonajat ja kaikki voi muuttua koska vaan. Yleensä tunnit ovat kyllä samoilla ajoilla, samoina päivinä ja samoissa luokissa, mutta poikkeuksia on aina välillä.

Koulurakennus ja työtilat

Koulu on aika pieni. Luokkien lisäksi on pari tietokoneluokkaa ja kirjasto/työskentelytila. Yksi iso miinus on ryhmätyötilojen puuttuminen kokonaan. Kirjastossa ei oikeasti saa puhua tai kirjastotäti tulee suhisemaan vähän väliä meille. Luokkahuoneet on nimetty kaupunkien mukaan, kuten Paris, Oslo ja Praha. Auditorio on jaettuna kahteen, jonka etuosa on New ja takasosa York.

Luokat on nimetty kaupunkien mukaan.
Meidän massiivinen kirjastomme :D

"Välitunnit" ja lounas

Tuntien välissä on 10 minuutin tauko, mutta orientaatiossa meitä ohjeistettiin olemaan tunnilla viisi minuuttia etuajassa, koska opettajat eivät päästäisi meitä myöhästyessä edes osallistumaan tunnille. Tämä ei päde käytännössä alkuunkaan, opettajat eivät ainakaan ole ajoissa, kukaan ei varsinaisesti katso kelloa ja luokkahuoneet tuntuvat olevan kaikilta välillä vähän hukassa muutosten takia. Monella luennolla ovi käy tiuhaan tahtiin ja ihmiset hipsivät takariviin ilman seurauksia. Kerran olen kuullut, ettei opettaja ole ottanut opiskelijaa enää tunnille tämän myöhästyessä.
 
Ruokalan terassi.
Kahvi- ja juomakoneet ruokalan vieressä

Jokainen syö lounaansa kun tulee sopiva tauko tai hyppäri. Puolilta päivin on myös tuntien välissä puolen tunnin lounastauko. Koululla on kahvio/ruokala, jossa en ole koskaan edes käynyt kuin katsomassa. Aukioloajoista en tiedä, eikä siellä taida käydä kukaan vaihto-opiskelijoista, koska olen nähnyt siellä hengailemassa vain ranskalaisia. Ruokalan vieressä on nimittäin aika kiva kattoterassi, joten siellä on varmaan ihan mukavaa istuskella, opiskella ja pelata pöytäjalkapalloa ;)

Lounaaksi oppilaat joko tuovat omia eväitä, käyvät läheisessä ruokakaupassa tai aivan koulun vieressä olevassa leipomossa. Leipomosta on tullut ainakin oma suosikkini ja taidan ostella loput lounaani sieltä. Itselläni on niin vähän koulua ja lyhyitä päiviä, että voin vain syödä kotona aamupalan tai lounaan ja tehdä ruokaa taas palattuani.

Näkymiä terassilta.
Pukeutuminen

Täällä ei onneksi ole mitään koulupukuja tai bisneslookpakkoa. Ainoastaan siisti pukeutuminen. Täällä ei saa näyttää siltä, että on tulossa rannalta, eli ei varvastossuja ;) Hatut ja shortsitkin on kielletty, mutta shortseja näkee kyllä monen päällä, koska kellään ei paljon muuta ollut mukanakaan. Vähän on nihkeää olla farkuissa 27 asteen lämmössä :D Mutta onhan täällä monella ihan pukukin päällä päivittäin, mutta he eivät taida olla vaihtareita.


 Lomat

Meillä on "syysloma" viikolla 43 ja joululoma alkaa 19.12 koeviikon päätteeksi. Eli samalla tavalla kuin Suomessa. Lähden syyslomalla moikkaamaan äitiä ja Heikkiä Italiaan!! :)

Kokeet

 Täällä on lukukauden puolessa välissä "puoliväli" kokeet, joiden arvosanat ovat noin 15-20 % kurssien lopullisista arvosanoista. Kokeet tehdään lomaviikon jälkeisellä viikolla muun opetuksen lomassa ja koeaikaa on tunnin verran. Vähän hirvittää miten ihmeessä saan luettua, ymmärrettyä, sisäistettyä, analysoitua ja kirjoitettua kokeet tunnissa. Tunti on todella mielestäni aivan liian lyhyt aika kun tehtävät, case-tekstit ja vastaukset on englanniksi. Apua! Oon ihan tarpeeks hidas ihan suomenkielisissäkin kokeissa. Eniten pelottaa kuitenkin se, että en saa ilmaistua asioita englanniksi. Saatan tietää vastauksen, mutta en osaa kirjoittaa sitä englanniksi tai pahimmassa tapauksessa en ymmärrä edes kysymystä, koska täällä tulee eteen hirvittävästi uusia sanoja.

Lukuvuoden lopussa on loppukokeet joiden arvosanat ovat 50 % kurssien lopullisista arvosanoista. Loppukokeessa on käsittääkseni enemmän aikaa kuin tunti, ainakin 2-3 tuntia ja kokeet ovat lukukauden viimeisellä viikolla, jonka jälkeen pääsemme joululomalle 19.12. 2014.Kurssien lopullisten arvosanojen loput 35-30 % koostuvat läsnäoloista, palautettavista tehtävistä ja esityksistä.


Opettajat
 Opettajat ovat mukavia, eikä ennakkoluuloni tärkeilevistä ja etäisistä opettajista pidä alkuunsa paikkaansa kurssieni opettajien kohtalla. Olen kyllä kuullut parista muusta opettajasta, jotka ovat erikoisia ja hankalia, mutta omat opettajani ovat helposti lähestyttäviä ja kannustavia. Minulle kerrottiin etukäteen, että opettajia pitäisi teititellä tarkasti, mutta täällä on kyllä aika rento meininki.


Näkymää koulun ikkunasta.

Lopuksi voisin sanoa, että tykkään ihan tästä koulusta. Opettajat, oppilaat ja ilmapiiri yleensäkin ovat mukavia. Minulla ei ole pitkiä koulupäiviä eikä liikaa tehtäviä. Verrattuna Suomeen, koulu on aika samanlaista. Suomessa tehtävää on ehkä enemmän, mutta ne on taas helpompi tehdä kun saa opiskella suomeksi. Kunhan selvitän kokeet kunnialla niin olen hyvinkin tyytyväinen kouluvalintaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ensimmäinen päivä omalla tuvalla

Siinä se nyt on, meidän talo, oma tupa!  Tuntuu oudolta, epätodelliselta, että meillä on nyt se vanha talo, josta ollaan puhuttu aina. ...