keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Risuaita saunalle

Saunapaikkaa harventaessa ja risuja kerätessä heräsi ajatus risuaidasta näkösuojaksi saunan taa. Saunan takana säilytetään rakennustavaraa (ei niin kaunista katseltavaa) ja tiellekin päin sieltä näkyy. Olisi mukava istua saunan jälkeen nuotiopaikalla ilman, että joutuisi katselemaan "romukasoja" ja ohi ajavia autoja. Materiaalia nyt ainakin olisi omasta takaa.

Niinpä kaikki risut säästettiin ja lajittelin ne valmiiksi kasoiksi kokojen mukaan, josta ne olisi nopea noukkia aidan täytteeksi. Pitkin syksyä, talvea ja kevättä säästettiin tolppamateriaaleiksi soveltuvat kuusen rungot, joista nyt keväällä pätkittiin noin kaksimetriset tolpat. Päät teroitettiin ja poltettiin, jolloin ne ovat kestävämpiä.

Tolppien tekoa: teroitus ja päiden poltto. Samalla tuli poltettua kokkoon kertyneet risut pois.

Aidan paikkaa oli märehditty koko talvi pukkien avulla, jotka oli aseteltu tulevan aidan kohdalle. Aidan paikan siirrolle ei ollut ilmennyt mitään syytä, joten eikun tolppia pystyttämään.


Reitti on valmis! Tästä alkoi emännän osuus, eli risujen kantoa ja asettelua. Kun risut oli jo lajiteltu, oli kasoista helppoa napata nippuja paikoilleen, eikä hyvään alkuun pääsy vienyt paria tuntia enempää.


Tästä on sitten jatkettu pikku hiljaa ja nyt toukokuussa ollaan jo aika lähellä valmista. Oli kiva saada tällainenkin aitakokeilu johonkin ja tänne se mielestämme sopii. Risujen aikanaan maatuessa siihen voi aina heitellä uusia risuja (joita lentelee talven aikana uskomaton määrä) ja tolppia tarvittaessa korvata uusilla. Toivottavasti saamme tästä pitkäaikaisen silmänilon. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ensimmäinen päivä omalla tuvalla

Siinä se nyt on, meidän talo, oma tupa!  Tuntuu oudolta, epätodelliselta, että meillä on nyt se vanha talo, josta ollaan puhuttu aina. ...